Unieke zandverstuiving tussen de Veluwse bossen: het Kootwijkerzand

In het hart van de Veluwe ligt een bijzonder natuurgebied, een grote zandvlakte: het Kootwijkerzand. De helft ervan stuift, de andere helft is begroeid met mossen en grassen. Net als de ‘echte’ woestijn kent het Kootwijkerzand extreme temperatuurverschillen. Op een mooie zomerdag kan het op de zuidhellingen wel 50 graden worden. ’s Nachts tuimelt het kwik dan zo’n 40 graden.

Zandverstuiving: natuur én recreatie

Dit natuurgebied ligt op een steenworp afstand van de gemeente Apeldoorn. Staatsbosbeheer nodigt je uit van deze unieke omgeving te genieten. Je mag er lekker struinen en banjeren, op zoek gaan naar de voetsporen van de wilde dieren die er leven. En als je het echt niet laten kunt, mag je ook je emmer en schepje meenemen, zeker bij de uitkijktoren.

Uitkijken

Er zijn daarnaast leuke wandelingen te doen die je meevoeren over het zand, maar ook door het landschap eromheen. Ook zonder deze rondwandeling kun je de uitkijktoren aan de rand van het Kootwijkerzand beklimmen. De toren is vrij toegankelijk voor publiek. Hij bestaat uit ruim 3100 onderdelen en bij de bouw zijn 1335 bouten en moeren gebruikt.

Meer weten over de wandelroutes over het Kootwijkerzand of over de nieuwe uitkijktoren? Kijk dan op de site van Staatsbosbeheer.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.