Van de hamsterchaos naar begrip in de supermarkt

“Chaos”. Zo omschrijft AH-teamleider Joris van Mierlo het hamstergedrag begin dit jaar in de supermarkten. Toiletpapier, brood, het was allemaal binnen een paar tellen weg. Dat is allemaal al lang weer op de rit en Joris merkt dat de meeste klanten de regels heel serieus nemen. Zelf denkt hij inmiddels niet meer in belemmeringen. “Het voelde eerst toch lullig, alsof er van alles werd afgenomen.”

“De één is bijna angstig, terwijl de ander zorgeloos lijkt te zijn”

Als teamleider van de Albert Heijn-vulploeg zorgt Joris ervoor dat de bevoorrading in de winkel goed verloopt en dat de zestig vakkenvullers weten wat ze moeten doen. Na die chaotische periode in het voorjaar, is alles weer onder controle. “De Albert Heijn aan de Deventerstraat is niet groot. Dan is de veiligheid extra belangrijk. Al het personeel draagt hesjes en mondkapjes en we houden afstand. Ik merk dat onze klanten daar erg goed mee omgaan. Ik heb geen aanvaringen gehad met mensen, ondanks dat er grote verschillen waren tussen klanten. De één is bijna angstig, terwijl de ander zorgeloos lijkt te zijn.”

Altijd iemand om tegenaan te praten

Voor Joris viel er veel weg: zijn studie die ineens thuis moest, even geen voetbal meer en zeker geen feestjes. “Ik zie weinig vrienden en heb mijn oma bijvoorbeeld ook al een tijdje niet gezien. Ik kan gelukkig goed op mezelf zijn. Maar ik woon ook samen, dus ik heb altijd iemand om tegenaan te praten. Het lijkt me veel lastiger als je alleen woont.”

Denken in belemmeringen

“In het begin denk je in belemmeringen”, herinnert Joris zich. “Het voelde eerst toch lullig, alsof er van alles werd afgenomen. Maar het is me uiteindelijk gelukt die knop om te zetten en vooral lol te hebben in wat ik wél kon doen. Naar de sportschool, hardlopen. Vrolijk blijven, dat helpt mij heel erg.”

Luister naar elkaar, is Joris’ advies. “Ik merk dat sommige mensen angstig en sceptisch zijn. Als ze de ruimte krijgen om hun verhaal te delen, zorgt dat ongetwijfeld voor meer begrip.”

Facility Management studie

Hij is op dit moment aan het afstuderen, bijna helemaal online. “Ik bekijk het van dag tot dag. Ik studeer Facility Management. In die branche valt nu een aantal zaken weg, dus ik weet nog niet wat dat betekent voor mijn baanperspectief. Schoonmaak is onderdeel van facility en dat is wel booming. Het kan dus nog alle kanten op. Ik probeer een pad uit te stippelen, maar het kan zo weer anders zijn.”

Dit interview is tussen vrijdag 13 november en 11 december afgenomen.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.