Van het Caterplein naar het Marktplein: Cees Westerhout ziet de kroegtijgers nu bij de groentekraam

Als je beveiliger Cees Westerhout vorig jaar had gezegd dat hij op zaterdagen op de markt zou staan, dan had hij je vierkant uitgelachen. Zijn vaste stek was immers De Babbel aan het Caterplein. Maar nu de horeca dicht is, springen Cees en zijn collega’s op andere plekken bij. “Ik heb de afgelopen maanden geleerd om op een andere manier te werken. Dat had ik anders niet gedaan.”

Toen de horeca dit voorjaar na een lange sluiting weer open mocht, hadden de cafés aan het Caterplein ’s avonds geen portiersplicht. “De gemeente wilde wel een flexteam op het plein, dus een collega van R&T Security en ik hebben dat opgestart. Ik denk dat we een goed visitekaartje hebben afgegeven, want wij werden daarna ook gevraagd om de markt te beveiligen. We zorgen er dan voor dat mensen afstand houden en dat er niet te veel publiek het Marktplein oploopt. Dat is anders dan aan de deur bij een kroeg. Op woensdag-, donderdag- en vrijdagavond doen we rondes op allerlei plekken in Apeldoorn, zoals winkelcentra.”

“Ik heb mijn vader verloren”

Cees is dus voor zijn werk dagelijks bezig met corona, maar ook persoonlijk heeft het hem hard geraakt. “Ik heb het zelf gehad, maar dat stelde weinig voor. Veel erger is dat ik mijn vader dit jaar verloren heb, aan dementie. Omdat hij geen bezoek meer mocht ontvangen, is hij in drie maanden erg vereenzaamd. Daar is hij uiteindelijk aan overleden, denken wij.”

Het beste ervan maken

Ondanks die klap kijkt Cees vooruit en ziet hij het positieve in het negatieve. “Ik houd me aan de regels. De mondkapjes, de anderhalve meter. En gaan we dit jaar niet op vakantie? Dan toch zeker volgend jaar. Laten we er samen het beste van maken en er niet continu bij stilstaan. Het wordt beter, dat is altijd zo geweest. Ik zei een maand of vier geleden al dat er in januari een vaccin zou komen en dat lijkt ook zo te zijn. Ik ga ervan uit dat we volgende zomer gewoon weer naar evenementen kunnen.”

Meedenken en handhaven

Cees ziet dat de gemeente haar best doet om zoveel mogelijk dingen door te laten gaan, zoals de markt. “Er wordt gedacht in oplossingen en niet in problemen. In de media wordt nog wel eens de indruk gewekt dat zaken ‘ineens’ dicht worden gegooid. Wat ze vergeten te melden, is dat daar drie waarschuwingen aan vooraf zijn gegaan. Apeldoorn denkt mee waar dat kan en handhaaft waar dat moet.”

Dit interview is tussen vrijdag 13 november en 11 december afgenomen.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.