Veiligheid voorop: dit zijn de nieuwe maatregelen in de binnenstad

Heb je een bezoekje aan de binnenstad gepland? Dan is het belangrijk om te weten dat er tijdelijke maatregelen zijn getroffen om de veiligheid van bezoekers én inwoners te kunnen waarborgen. Er is namelijk ruimte nodig! Met de volgende maatregelen hoopt de Gemeente Apeldoorn het een stuk makkelijker te maken om iedereen 1,5 meter de ruimte te kunnen geven.

Speciale looproutes

Anderhalve meter afstand houden. Op een aantal drukke en krappe plekken in de stad lukt dat echt niet als er niets veranderd zou worden. Daarom zijn op vijf plekken in de stad de looproutes veranderd. De Hoofdstraat is op het stuk tussen de Oranjerie en het Raadhuisplein gescheiden, waardoor twee looprichtingen zijn ontstaan. Er zijn drie doorgangen, zodat het makkelijker is om van de ene kan van de Hoofdstraat naar de overkant te komen. Daarnaast is de Prinsengang afgesloten voor een periode van drie maanden. Op het Raadhuisplein is het éénrichtingsverkeer alleen van toepassing op zaterdagen en koopzondagen tussen 09.00 en 18.00 uur. Op het Caterplein is het éénrichtingsverkeer alleen van toepassing op zaterdag van 17.00 uur tot de sluitingstijd horeca. In de Kapelstraat geldt alleen op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur eenrichtingsverkeer en fietsen is er verboden.

Bekijk de looproutes op een kaart >>

Algeheel fietsparkeerverbod

Om de veiligheid van jou als bezoeker van de binnenstad te kunnen garanderen, is het belangrijk dat je voldoende afstand van elkaar kunt houden. Omdat er veel fietsen en andere ‘obstakels’ in de straten van de binnenstad staan, geldt er tot en met eind september 2020 een fietsparkeerverbod in het centrum. Zomaar ergens je fiets, bakfiets of scooter even achterlaten mag niet meer. Deze moeten namelijk echt in de stalling of in een fietsenrek. Fietsen die buiten de stallingen of de fietsbeugels geparkeerd zijn, worden weggehaald. Voor bewoners van de binnenstad is het mogelijk om 24/7 hun fiets te parkeren in de stad.

Parkeer je je fiets, bakfiets of scooter op een plek waar het niet mag? Dan kost het met ingang van 6 juli € 25,- om je ‘m terug te krijgen. Dit bedrag geldt al langer voor mensen die in het Stationsgebied hun fiets verkeerd stallen en wordt nu ook voor de binnenstad ingevoerd. Gewoon je fiets in één van de stallingen parkeren dus!

Bekijk hier veelgestelde vragen over het fietsparkeerverbod in de binnenstad >>

Minder obstakels

Ruimte voor anderhalve meter: dat is wat we zoeken. Door zoveel mogelijk obstakels uit de straten weg te halen, krijg je meer ruimte. Voor een deel van de binnenstadondernemers geldt dan ook een uitstalverbod op bepaalde dagen van de dag. Op zaterdag moeten alle ondernemers in de binnenstad hun uitstallingen naar binnen halen. Op die manier zijn er op de drukste dag zo min mogelijk obstakels in de stad en is afstand houden makkelijker.

#samen

Uiteraard geldt in de hele binnenstad, ook in alle winkels en op alle terrassen, dat iedereen de richtlijnen van het RIVM en het Rijk moet volgen. De ondernemers en horecaondernemers zijn hierop goed voorbereid. Je kunt ze helpen door je aan de richtlijnen te houden. Ondernemers zorgen voor het binnenzetten van de reclameborden, jij zorgt voor het stallen van je fiets in de stalling en de gemeente zorgt dat voor de rest. Zo zorgen we samen voor meer ruimte en dus een veilige binnenstad!

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.