Het verhaal van de dappere helden die Apeldoorn bevrijdden: ontdek de nieuwe audiotour ‘Victory Walk’

Dat het Canadese militairen eenheden waren die Apeldoorn bevrijdden op 17 april 1945, dat is bij de meeste Apeldoorners bekend. Maar wie zijn deze helden? En hoe is het de mannen van deze regimenten gelukt om ons te bevrijden? Tijdens de nieuwe audiotour Victory Walk kom je allerlei mooie achtergrond verhalen tegen en leer je leuke weetjes. Want Patricia’s, 48th Highlanders en 12 andere militaire eenheden hebben bijgedragen aan de bevrijding van Apeldoorn. Als blijvend eerbetoon vertelt de Victory Walk het verhaal van de Apeldoornse bevrijding, aan de hand van de voetstappen van deze dappere mannen. De Apeldoorn Stories app is gratis te downloaden in Google Play en de App Store.

Op deze route van twee kilometer kom je tegels met daarop een QR-code tegen. Na het scannen van de code is het geïllustreerde verhaal van een regiment te horen. Deze audiofragmenten kunnen met de Apeldoorn Stories app worden beluisterd. De Victory Walk start bij het kunstwerk ‘Boom der Vrijheid’ aan de Paslaan, in de binnenstad van Apeldoorn. Dit aluminium gevelkunstwerk van André Kruysen werd op 17 april 2020 onthuld ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding. De route eindigt bij monument ‘De man met de vlag’ in het Oranjepark en leidt je weer terug het startpunt.

Canadian Walk

Dat er veel interesse is in het verhaal rondom de bevrijding van Apeldoorn werd duidelijk met de lancering van audiotour Canadian Walk in 2021. Deze audiotour, die ook gratis te beluisteren is via de Apeldoorn Stories app, werd in enkele maanden tijd meer dan 3.000 keer gelopen. De Canadian Walk vertelt het verhaal van de bevrijding aan de hand van 26 bijzondere en persoonlijke verhalen van soldaten en verzetstrijders. De Victory Walk geeft een uniek inkijkje in de achtergrondverhalen van 14 regimenten die Apeldoorn hebben bevrijd.

Apeldoorn Stories app

De Victory Walk is te beleven middels de Apeldoorn Stories app. Deze app is gratis te downloaden in Google Play en de Apple Store. In deze app zijn een aantal mooie audioroutes van Apeldoorn gebundeld, zoals de Apenspeurroute voor kinderen in de binnenstad en het Rondje Cultuurkwartier. Ook audiotour Canadian Walk over de bevrijding van Apeldoorn is te vinden in de Apeldoorn Stories app. De aankomende tijd worden er nog meer routes toegevoegd, zodat bezoekers en inwoners op één plek de mooiste routes van Apeldoorn kunnen terugvinden. Download de app.

De Victory Walk is een initiatief van Stichting Bevrijding ’45 in samenwerking met Apeldoorn Partners en Erfgoed Platform Apeldoorn en wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Apeldoorn en Veluwe Remembers.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.