Vraag & antwoord: dit moet je weten voor jouw bezoek aan Apeldoorn

Op dinsdag 13 oktober zijn de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan wederom aangescherpt. Maar wat is nou eigenlijk wel en niet toegestaan? En waar moet je rekening mee houden met een bezoek aan Apeldoorn of omliggende dorpen? Hieronder vind je het antwoord op alle vragen die te maken hebben met een bezoek aan Apeldoorn.

Zijn de winkels in Apeldoorn geopend?

De winkels in Apeldoorn zijn geopend. Winkels gaan uiterlijk om 20.00 uur dicht. Er zijn geen koopavonden. Alleen supermarkten mogen langer open blijven. Winkels laten een beperkt aantal klanten tegelijk binnen, om te voorkomen dat het te druk wordt. Ook binnen de winkel is het verplicht om altijd 1,5 meter afstand te houden tot andere mensen en zet een mondkapje op. Ga ook tijdens het winkelen zo weinig mogelijk naar drukke plekken en ga op rustige momenten de stad in. De zaterdag en koopzondag zijn veelal druk dus doe je bezoek op een andere dag.  Ga als het te druk wordt in de winkelstraten ergens anders heen of kom een andere keer terug. Kom zoveel mogelijk te voet of op de fiets naar de winkels.

Mag ik Apeldoorn bezoeken voor een dagje uit?

Ja, het is toegestaan om Apeldoorn te bezoeken voor een dagje uit. Er zijn echter wel duidelijke regels die gelden tijdens je bezoek om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het is nog steeds verplicht om 1,5 meter afstand te houden tot andere mensen en het is belangrijk om weg te blijven van drukke plekken. Bovendien kan je niet spontaan naar het theater of een museum bezoeken, maar moet je hier van tevoren voor reserveren. Bereid je daarom even voor op een dagje uit om te zorgen dat je ontspannen kunt genieten. Via onze handige tool ‘plan je uitje’ kun je reserveringsopties overzichtelijk plannen. Handig!

Apeldoorn is gelukkig een grote stad met vele omliggende gemeenten en uitgestrekte natuurgebieden die een bezoek zeker waard zijn. Vooral met mooi weer op een vrije dag kan het op populaire plekken te druk worden. Wil je de natuur in? Bekijk eens ons overzicht van alle wandelroutesfietsroutesstadsparken of wandelingen met kids. Maar onthoud: houd overal voldoende afstand van anderen, kom met maximaal 4 personen of 1 huishouden en vermijd drukke momenten.

Hoe is Apeldoorn het beste bereikbaar?

Als het kan, ga dan met de fiets of te voet op pad. Wandelend en fietsend is het namelijk gemakkelijker afstand houden tot andere mensen. Kijk als je met de auto komt van tevoren waar je gaat parkeren en of deze parkeerplaats of garage geopend is. Ga je met het openbaar vervoer, dan is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. De dienstregeling kan in verband met corona zijn aangepast. Kijk daarom voor vertrek op www.ns.nl voor de dienstregeling van de treinen of www.9292.nl voor de dienstregeling van de bussen.

Ik woon in Apeldoorn. Mag ik eropuit in eigen stad?

Ga lekker op pad in onze eigen prachtige stad, maar doe het verstandig. Hou altijd 1,5 meter afstand tot andere mensen en ga niet naar drukke plekken. Als Apeldoorners weten wij precies waar het druk kan worden. En laten we eerlijk zijn, we kennen allemaal de secret spots in Apeldoorn die nog niet ontdekt zijn door het grote publiek. Maak daarvan gebruik zodat we allemaal voldoende afstand kunnen houden om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Ga zoveel mogelijk te voet of met de fiets op pad, die luxe hebben wij als locals. Dat voorkomt dat het veel te druk wordt op de weg en in het openbaar vervoer.

Kan ik uit gaan eten of drinken in Apeldoorn?

Helaas zijn alle (eet)cafés, restaurants en nachthoreca gesloten per 14 oktober. Maar onze lokale horecahelden zitten niet bij de pakken neer en doen er alles aan om hun klanten toch te voeden. Help deze lokale horecahelden de crisis door door te bestellen en/of af te halen! Bekijk voor een overzicht deze website.

Ik woon in het buitenland. Kan ik Apeldoorn bezoeken?

Vakanties naar Nederland zijn weer mogelijk, maar niet voor iedereen. Kijk daarom altijd voor vertrek goed om de website van de Rijksoverheid om te zien of je naar Nederland mag reizen. Net als Nederlanders, moeten bezoekers zich wel aan de geldende regels houden, zoals het houden van 1,5 meter afstand en het vermijden van drukke plekken. Ook is het voorlopig verplicht om van tevoren je hotel, camping of B&B te hebben geboekt. Als dit gecontroleerd wordt, moet je kunnen aantonen dat je een reservering hebt.

Voordat je vanuit het buitenland Apeldoorn bezoekt is het van belang de volgende stappen te nemen:

  • Ben je ziek of heb je verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis.
  • Kijk goed wat de regels zijn van het land waarin je bent en of je al naar het buitenland mag reizen.
  • Kijk op de website van de Nederlandse Rijksoverheid of het vanuit jouw land toegestaan is om Nederland te bezoeken.

Kan ik musea in Apeldoorn bezoeken?

Veel musea in Apeldoorn zijn open voor publiek. Het is nu wel verplicht om van tevoren een kaartje te reserveren voor een museumbezoek. Daardoor kunnen de musea op een verantwoorde manier bezoekers binnen laten en zorgen dat iedereen minimaal 1,5 meter afstand kan houden. Hoeveel mensen tegelijk binnen mogen zijn in een museum hangt van de grootte van het museum af. Kijk altijd voor een bezoek op de website van het museum zelf om te zien hoe je het museum kan bezoeken. Meestal moet een kaartje voor een specifiek tijdstip worden gereserveerd.

Kan ik in Apeldoorn naar de bioscoop, het theater of een concertzaal?

Bioscopen en culturele instellingen zoals theaters en poppodia zijn open. Het zal nog wel even een andere ervaring zijn dan normaal. Het is verplicht om van tevoren een kaartje te reserveren, want dan kan worden voorkomen dat het te druk wordt. Voorlopig mogen er namelijk een maximaal aantal mensen binnen zijn. Als je het kaartje reserveert zal het personeel vragen hoe het met je gezondheid gaat, want wie ziek is moet nog altijd thuis blijven. Veel voorstellingen zijn uitgesteld of afgelast vanwege de coronacrisis, dus kijk altijd goed op de website van de bioscoop of culturele instelling zelf. Dan kan je daar gelijk een kaartje reserveren.

Kan ik in Apeldoorn overnachten in een hotel, op een camping of vakantiepark?

De hotels in Apeldoorn zijn gewoon geopend. Kijk tijdig op de website van het hotel zelf welke regels ze hanteren. De hotels houden met hun hygiënemaatregelen rekening met alle vereisten in verband met het coronavirus. Campings en vakantieparken hebben weer de gemeenschappelijke wc’s en douches geopend, waardoor alle campinggasten weer welkom zijn.

Kan ik de warenmarkt bezoeken?

De Apeldoornse warenmarkt op het Marktplein is geopend op maandag, woensdag en zaterdag. Bekijk hier een overzicht van de tijden. Nadat de afgelopen maanden alleen voedsel verkocht mocht worden, is nu ook de verkoop van andere producten weer hervat. Om grip te houden op de drukte, is het Marktplein op zaterdagen een besloten terrein waarbij bezoekers via vijf in- en uitgangen het plein op lopen. Bij deze entrees staan stewards om dit in goede banen te leiden en om de bezoekers te tellen. Er mogen ongeveer 600 bezoekers tegelijk binnen het terrein zijn, dit is gebaseerd op de landelijk vastgestelde richtlijn van 1 persoon per 5 m². De vijf ingangen bevinden zich rond de hoeken van het plein, en in de Markstraat, vlakbij de fietsenstalling. Op de plattegrond is aangegeven waar de entrees zich precies bevinden. Het is verplicht om altijd 1,5 meter afstand tot andere mensen te behouden. Als dit in de praktijk toch niet gebeurt, kan de gemeente de markt direct sluiten. Een bezoek aan de warenmarkt moet op dit moment niet worden gezien als een gezellig uitje en alleen worden gebruikt om boodschappen te doen. Dus: kom waar mogelijk alleen naar de markt, houd daarnaast de welbekende afstand en vermijd drukte.

Parkeergarage onder Marktplein op zaterdag gesloten
Deze parkeergarage op het Marktplein  is gesloten tussen 07.00 en 17.00 uur op de zaterdag om de zaterdagdrukte op het Marktplein in goede banen te leiden. Vergunninghouders en mensen met een invalidenparkeerkaart kunnen de garage blijven gebruiken.

Zijn attractieparken zoals Apenheul, Kinderpretpark Julianatoren en Klimbos Veluwe geopend?

Veel attractieparken zijn geopend. Wel is het belangrijk om altijd van tevoren een kaartje te kopen. Bij alle parken kunnen via de website van het park zelf kaartjes worden gekocht voor een bezoek op een bepaalde dag en specifiek tijdstip. Daardoor wordt voorkomen dat het te druk wordt bij het super populaire park. Bij alle attracties is de looproute met signalen aangegeven en zijn andere maatregelen genomen. Een bezoek aan een attractiepark zal nog wel iets anders zijn dan normaal. Kijk op de website van het park zelf om te weten wat je kan verwachten.

Mag ik gaan wandelen, hardlopen of fietsen in de natuurgebieden en parken?

De parken en natuurgebieden in Apeldoorn zijn geopend voor publiek. Wel is het de bedoeling om net als overal minimaal 1,5 meter afstand te houden tot andere mensen. Vooral met mooi weer kan het druk worden in de bepaalde gebieden en parken. Is te druk om 1,5 meter afstand te kunnen houden? Ga dan ergens anders heen. Om drukte op parkeerplaatsen te voorkomen worden mensen gevraagd om zoveel mogelijk met de fiets of te voet te komen. Als het toch te druk wordt kan worden besloten het natuurgebied af te sluiten voor publiek. Neem altijd je eigen afval mee of gooi dit in de daarvoor bestemde afvalbakken. Sporten in de buitenlucht – zoals hardlopen – is toegestaan, maar wel met 1,5 meter afstand van elkaar. Ook wordt iedereen opgeroepen geen risico’s te nemen met sporten waarbij je mogelijk gewond kan raken, om extra druk op de zorg te voorkomen.

Mag ik met mijn hond naar het bos of een natuurgebied voor een wandeling?

Voor een (bos)wandeling met een hond gelden de zelfde regels als een (bos)wandeling alleen. Daarbij moet altijd 1,5 meter afstand worden gehouden tot andere mensen en drukke plekken worden vermeden. Loslopende honden zijn echter niet overal toegestaan. Bekijk hier een overzicht van alle plekken in Apeldoorn waar je met je hond kunt wandelen.

Ik heb vragen over het coronavirus. Waar kan ik terecht?

Kijk op www.rijksoverheid.nl/corona.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.