Wat is het mooiste gebouw van Apeldoorn?

Je staat er misschien niet vaak bij stil, maar op een dag zie je een heleboel gebouwen om je heen. Huizen, kantoorgebouwen, winkels, openbare gebouwen, noem maar op. Ze hebben allemaal hun eigen functie en doel, en zien er allemaal anders uit. Maar welke is nou de mooiste?

Om dat vast te stellen heeft Architectencentrum Bouwhuis weer de Architectuurprijs georganiseerd. Een verkiezing van mooiste gebouwen in de gemeente Apeldoorn. Acht jaar lang werd de prijs niet uitgedeeld, maar dit jaar is hij terug. En hoe!

Voorheen werd er één architectenbureau gekozen door een vakjury en mocht het publiek stemmen op hun favoriete project. Dit jaar zijn er maar liefst vier prijzen te verdelen, voor vier categorieën. Het publiek mocht in de maand mei hun stem uitbrengen en zich aanmelden voor de publieksjury om de uiteindelijke winnaar te kiezen.

Pareltjes uit de selectielijst

Dat er in die acht jaar niet is stilgezeten, is goed te zien aan de projecten waarop gestemd kon worden! In elke categorie zijn genoeg projecten te vinden die het kiezen moeilijk maakte. Kijk maar:

 • Categorie woningen: Sociale huurwoningen aan de Korrelhoed
  Bij architectuur en woningen denk je misschien al snel aan grote (en dure) villa’s. Dit project in Zuidbroek bewijst dat ook sociale huurwoningen architectonische hoogstandjes kunnen zijn. De woningen zijn met de achtertuinen met elkaar verbonden, waardoor er rondom de woningen veel groen is. De parkeerplaatsen uit het zicht van de woningen, waardoor de bewoners echt uitkijken op het groen.

 • Categorie andere gebouwen: Gemeentewerf Noord
  Inmiddels niet meer weg te denken uit Apeldoorn Noord: de gemeentewerf. De twee zoutsilo’s, die eind november omgetoverd worden tot opslagplaats voor pepernoten, met daarbij het strakke gebouw dat genoeg ruimte biedt om te dienen als wagenpark, opslagruimte, werkplaats, kantine en kantoor. Met de toevoeging van het grote dak kreeg het gebouw ook nog een duurzaam tintje: er ontstond genoeg ruimte voor een heleboel zonnepanelen!

mooiste gebouw van Apeldoorn 2

 • Categorie particuliere aanbouw: Renovatie woning en bijgebouw Rijksmonument De Paddenstoel
  Wonen in een paddenstoel klinkt als iets uit een sprookje, maar aan de 2e Beukenlaan in Apeldoorn kan het. Daar staat namelijk De Paddestoel. In 1925 gebouwd en sinds 2000 een Rijksmonument. Het paddenstoelthema is niet alleen te zien in de vorm van het dak, maar ook in bijvoorbeeld het tuinhek en de trapleuning binnen. Recent is het monument gerenoveerd en is er een bijgebouw gemaakt.

mooiste gebouw van Apeldoorn

 • Categorie openbare ruimte: Haven Centrum, 1e fase inclusief moestuin Molendwarsstraat
  In Apeldoorn wordt veel vergroend. Zo ook bij Haven Centrum, die nieuwe wijk bij het kanaal. Daar is de brede stoep omgetoverd tot een ware bloemenzee. Tussen de huizen is een wadi te vinden en een beek die volloopt als het veel regent. De moestuin in de Molendwarsstraat is een ontmoetingsplek en dagbesteding voor veel verschillende mensen. Het groen en de bloemen fleuren de buurt niet alleen op, ze zijn ook goed voor het afwateren bij (heftige) regenbuien en tegen verdroging en hittestress. Win-win dus!

mooiste gebouw van Apeldoorn

Weten wie er wint? Kom naar de Dag van de Architectuur

Naast deze projecten zijn er dus nog veel meer projecten waarop gestemd kon worden. Het hele overzicht vind je op www.architectuurcentrumbouwhuis.nl/projecten/. Wil je weten wie er wint? Op zaterdag 18 juni is tijdens de Dag van de Architectuur vanaf 17.00 uur in het ACECgebouw de feestelijke bekendmaking.

>> Meer informatie en kaarten

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.