Wist je dat de Loenermark een uniek rijksmonument herbergt?

De Ijkbasis in de Loenermark in Loenen. In het kader van het erfgoedfestival ‘Gelderland Grensland’ kun je zondagmiddag 27 mei een bezoekje brengen aan deze bijzondere plek. Maar wat is een ijkbasis eigenlijk? Daarover kunnen vrijwilligers van het Gelders Landschap en Kasteelen en het Kadastermuseum je alles vertellen. 

Rijksmonument

De IJkbasis is in ieder geval uniek in noordwest Europa en heeft de status van rijksmonument. Door de opkomst van GPS en satellietplaatsbepaling is de IJkbasis nu niet meer in gebruik.

Praktische informatie

Bezoekers kunnen parkeren bij de schaapskooi in de Loenermark en vanaf daar onder leiding van een gids naar de ijkbasis wandelen. Die wandeling vertrekt om 13:15 en is ongeveer 3,5 kilometer lang. Er is ook parkeergelegenheid op de parkeerplaats ‘Loenermark’ aan de Groenendaalseweg schuin tegenover Ereveld Loenen. Vanuit daar vertrekt om 13:30 een veteraan autobus onder leiding van een gids.

De uitleg en toelichting op de functie vindt plaats om 14.00 uur. Bij voldoende belangstelling zal deze later op de middag worden herhaald. Denk je eraan een klapstoeltje en evt. wat drinken mee te nemen? Op de locatie zelf zijn geen voorzieningen.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.