Wist je dat Wilhelm Conrad Röntgen in Apeldoorn is opgegroeid?

De naam Röntgen heb je ongetwijfeld weleens gehoord. Maar wist je ook dat de ontdekker van de röntgenstraling, Wilhelm Conrad Röntgen, in Apeldoorn is opgegroeid? Dankzij hem kan ziekenhuispersoneel foto’s maken van bijvoorbeeld botbreuken. Het huidige Café De Professor aan het Caterplein was ooit het huis waar hij woonde met zijn ouders, van zijn 5e tot zijn 17e.

Jubileum: diverse activiteiten

In 2020 is het 125 jaar geleden dat Röntgen de ontdekking van de röntgenstraling deed. Door deze ontdekking won hij de allereerste Nobelprijs voor Natuurkunde. Na 125 jaar wordt röntgenstraling nog steeds (en zelfs in toenemende mate) over de hele wereld toegepast voor veel verschillende doeleinden. Ook is het in 2020 175 jaar geleden dat Röntgen geboren werd. Om deze redenen worden er dit jaar verschillende activiteiten georganiseerd.

Vrijdag 27 maart 2020: onthullingen 

Op vrijdag 27 maart worden er verschillende onthullingen gedaan, namelijk de achterwand bij het beeld in de hoofdgang van het ziekenhuis en de geschiedeniswanden op de afdeling Radiologie. Ook onthult de burgemeester deze dag een gedenksteen bij Café De Professor op het Caterplein.

Vrijdag 6 november: inspirerend symposium/expositie in CODA
Ter gelegenheid van de 125e herdenking van de ontdekking van de röntgenstralen op 8 november 1895 wordt op vrijdag 6 november 2020 een inspirerend symposium georganiseerd. Naast een helder historisch overzicht wordt ook een visie op de toekomst gepresenteerd.
Ook word er die dag een paviljoen in CODA Museum geopend door Paul Blokhuis. Deze blijvende expositie vertelt het levensverhaal van Willem Röntgen en bestaat ook uit doe-opdrachten. Voor kinderen komt er een aparte tentoonstelling.

Overige activiteiten

Dit najaar komt een theaterstuk over Röntgen in Theater Orpheus. Daarnaast wordt er in 2021 een jaarlijks terugkerende award in het leven geroepen, namelijk de Röntgen-prijs. Meer informatie hierover wordt nog bekend gemaakt.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.