Wist je dit over Kroondomein Het Loo?

Wist je dit over Kroondomein Het Loo?

Kroondomein Het Loo is een koninklijk landgoed van 10.500 hectare. Oorspronkelijk bestond de kern uit slot Het Oude Loo en het imposante 17e-eeuwse Paleis Het Loo. Beide worden omringd door het Paleispark met daarin waardevolle cultuurhistorische elementen.

De Koninklijke Houtvesterij bestaat uit uitgestrekte bossen en heidevelden. Het Paleispark is het park rondom slot Het Oude Loo en ligt tegen Paleis Het Loo aan. Het Paleispark en de Koninklijke Houtvesterij vormen samen Kroondomein Het Loo. Een aantal leuke weetjes op een rij!

Kupersdennen

Wist je dat de Kupersdennen bij Uddel hun naam te danken hebben aan de voormalige rentmeester van Kroondomein Het Loo, Jaap Kuper? In 2006 voorkwam Kuper samen met de brandweer dat deze 34 grove dennen vlam vatten. Na 34 dienstjaren nam Kuper afscheid en om deze bijzonderheid vaste vorm te geven werd de bossage omgedoopt tot Kupersdennen met bijbehorende steen.

Kupersdennen Kroondomein Het Loo Apeldoorn

Vennema’s Hut

Wist je dat Vennema’s Hut in Kroondomein Het Loo in Wiesel een van de favoriete schilderplekken was van Koningin Wilhelmina?

Vennema¹s Hut Kroondomein Het Loo Apeldoorn

Grovestins Bank

Ook Grovestins Bank – het bankje bij het Wilhelminadal – in het Paleispark is een plek waar Koningin Wilhelmina vaak schilderde.

Grovestins bank Kroondomein Het Loo Apeldoorn

De Kathedraal

Wist je dat De Kathedraal in Wiesel door Koningin Beatrix is aangeboden aan Kroondomein Het Loo naar aanleiding van haar zestigste verjaardag? Dit kunstwerk bestaat uit 40 bronzen boomstronken die het grondplan laten zien van de kathedraal in Reims. In Flevoland is een kathedraal aangelegd van de hand van dezelfde kunstenaar. Deze wordt de Groene Kathedraal genoemd en bestaat uit 178 populieren.

De Kathedraal Kroomdomein Het Loo Apeldoorn

Kroeze Eik

Wist je dat deze eik een holte heeft waar begin 1900 de Jagermeester zijn Klein Orderboek in opborg met orders voor zijn jachtpersoneel? Deze ruim 350 jaar oude eik staat langs de grindweg van de Echoput naar Elspeet in Kroondomein Het Loo.

Kroeze Eik Kroondomein Het Loo Apeldoorn

Hoogste boom van Nederland

Wist je dat de hoogste boom van Nederland in Kroondomein Het Loo in Apeldoorn staat? Direct achter de Koninklijke Stallen van Paleis Het Loo staat een douglasspar van 50,45 meter hoog met een omtrek van 71 cm. Deze boom is met een aantal andere douglassparren aangeplant door Koning Willem III die ze tussen 1860 en 1870 uit de VS liet invoeren.

Hoogste boom van Nederland Kroondomein Het Loo Apeldoorn

Wandelingen met de boswachter

Wist je dat je door Het Kroondomein kan wandelen onder begeleiding van de boswachter? Een uniek kijkje! De wandelingen zijn geschikt voor groepen van 8 tot maximaal 20 personen en duren zo’n twee uur. De boswachter geeft uitgebreid uitleg over het gebied, de dieren en planten die er voorkomen.

kroondomeinen

Bezoekersinformatie

Het Kroondomein is open voor publiek. Meer weten over openingstijden, tarieven en wandelingen? Neem dan een kijkje op kroondomeinhetloo.nl.

 

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.