Zo is Het Nationale Park De Hoge Veluwe ontstaan

Zo is Het Nationale Park De Hoge Veluwe ontstaan

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is de unieke nalatenschap van het echtpaar Anton en Helene Kröller-Müller. Anton zocht graag rust in de natuur en dan met name op de Veluwe. Het was ook de liefde voor de natuur, evenals die voor de jacht, die hem deed besluiten een eigen landgoed te stichten: De Hooge Veluwe.

Wilde dieren

Vanaf 1909 begon hij stapsgewijs stukken grond aan te schaffen, om die vervolgens aaneen te schakelen. In 1917 bezat hij liefst 6.800 hectare. De familie Kröller-Müller was daarmee de belangrijkste grootgrondbezitter op de Veluwe, op alleen de koninklijke familie na. Op een gegeven moment liet Anton er, met oog op de jacht, edelherten, wilde zwijnen en moeflons uitzetten. Er liepen zelfs ook enige tijd kangoeroes!

Jachthuis Sint Hubertus

De vlaggendrager van de Nederlandse architectuur van die tijd, H.P. Berlage, op dat moment al in dienst bij de Kröllers, kreeg waarschijnlijk begin 1915 de opdracht Jachthuis Sint Hubertus te ontwerpen. Het gebouw werd een buitenverblijf voor het echtpaar in het Park en de gedroomde uitvalsbasis voor Antons jachtpartijen. Berlage ontwierp niet alleen het gebouw zelf, maar ook het complete interieur, tot het bestek aan toe. Hetzelfde gold voor de parkachtige omgeving met de vijverpartij. Het maakt dat het Jachthuis een zogenaamd Gesamtkunstwerk is, het enige van Berlages hand.

Kunstverzameling

Helene ondertussen, wijdde zich vrijwel volledig aan haar grote liefde, de moderne kunst. In iets minder dan twintig jaar bracht Helene een kunstcollectie bij elkaar van ruim 800 schilderijen, ongeveer 275 beelden, circa 5000 tekeningen en bladen grafiek en bijna 500 stuks kunstnijverheid. Onder de tekeningen en schilderijen zaten verschillende werken van Vincent van Gogh.

In het verlengde van Helenes streven om kunst toegankelijker te maken, lag haar ambitie om haar collectie samen te brengen en te exposeren in een kunsttempel.

Kröller-Müller Museum

In april 1935 zagen de Kröllers zich genoodzaakt hun Veluwse bezittingen te verkopen aan een nieuw opgerichte stichting: Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De kunstcollectie werd overgedaan aan de Nederlandse Staat, onder de toezegging dat deze binnen afzienbare tijd een museum zou bouwen om de collectie te kunnen tentoonstellen. Dat museum, door Helene ‘provisorisch museum’ genoemd, kwam er. Het museum werd geopend in 1938, uiteraard door Helene zelf. Het staat er nog steeds: het huidige Kröller-Müller Museum.

Nieuwe fietsroute van de stad naar het park

Apeldoorn heeft veel unieke aspecten, maar het mooiste is toch wel dat al dat natuurschoon zo dichtbij de cultuur van onze stad ligt! Een nieuwe route met ruim 40 kilometer fietsplezier, die voert van de gezellige binnenstad van Apeldoorn naar Het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Met de fietsroute Stad & Natuur laat Apeldoorn toeristen én inwoners zien dat ze binnen 1 dag zowel stad, cultuur en natuur kunnen ervaren, gewoon op de fiets. Op de pedalen genieten van het moois in je eigen regio: waar wacht je nog op? Meer informatie >>

Bron: hogeveluwe.nl.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.