Zo is Kinderpretpark Julianatoren ontstaan

Op 15 april 1910 werd de eerste steen gelegd van de Prinses Julianatoren. De naam van de uitkijktoren was snel gekozen dankzij de geboorte van Prinses Juliana bijna een jaar daarvoor. Julianatoren bestaat eigenlijk al heel lang dus!

Bron: CODA Archief – Scheulderman & Co. Foto uit 1910-1920

Uitkijktoren

De uitkijktoren was 24 meter hoog en van bovenaf had je dan ook een prachtig uitzicht over de bossen en heidevelden van de Veluwe. Mede dankzij dit uitzicht werd het restaurant naast de Julianatoren “Belvedère” (mooi vergezicht) genoemd. In 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de Julianatoren opgeëist. Dit had als gevolg dat de naam ”prinses” eraf moest. De uitkijktoren was voor de Duitsers natuurlijk een perfecte uitkijkpost. Door het groeien van de bomen moesten zij er al gauw een verdieping bovenop bouwen.

Start van het pretpark

In 1965 kwam de uitkijktoren in handen van de gemeente, die de toren verkocht aan de familie Kreekel. Die familie was eigenaar van het uit 1937 daterende pretpark Prins Bernard Dal. Prins Bernard Dal lag een stukje lager onder aan de berg en was door gemeentelijke regelgevingen in een moeilijke situatie terechtgekomen. In 1966 werd Prins Bernard Dal werd gesloten. In 1969 werd het gebouw gesloopt en de attracties werden verplaatst naar de Koningin Julianatoren. Op die manier is het pretpark dus ontstaan.

Inmiddels is de Koningin Julianatoren beter bekend onder de naam Kinderpretpark Julianatoren. Genoemd naar de toren die midden tussen de attracties staat!

Bron: julianatoren.nl.

Om In Apeldoorn goed te laten functioneren gebruiken wij cookies.
Als je onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat je akkoord gaat met het gebruik hiervan.